Genealogische aanvullingen

Verkorte versie genealogie Sturkop.

Nieuwsitem d.d. 24 april 2016: Van de driedelige genealogie Sturkop & Sturhoofd is een verkorte versie uitgegeven, verkrijgbaar via www.lulu.nl. Deze versie – 100 pagina’s – beperkt zich tot de rechtstreekse voorouders van (de vader van) de schrijver, een zogeheten stamreeks. In principe dus alleen van belang voor de naaste verwanten. De archieven blijven nieuwe informatie rondstrooien.

Boek over dr. Stephan Sturkop.

De voorbereiding van het boek over dr. Stephan Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 22) is bijvoorbeeld verder verbeterd door het archief van H.E.B.E. (Literair dispuutgezelschap van het Amsterdams Studenten Corps). En hij prijkt op de voorkaft van het boek ‘Ridders van het Rembrantplein’, op een foto uit 1901 van de inauguratie van H.E.B.E. (het allereerste jaar van dat gezleschap). Er is ook een geheel nieuwe oogst van het historisch krantenarchief www.delpher.nl. We hadden al een foto van hem achter de bestuurstafel van het Amsterdamsch Studenten Corps, uit 1905. Weer vol met nieuwe gegevens, zoals over de bovenstaande dokter, die kort na de oorlog alweer met van alles bezig was, zoals het begeleiden van 500 Nederlandse kinderen op een uitstapje naar Zweden.

Nico Sturkop na de oorlog in Indië.

Ook op Stephans broer, Nico Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 25), komt daardoor aanvulling: na WO-II is hij, als kapitein der infanterie, verantwoordelijk voor de administratieve afwikkeling van de kampen op Java en verdere naoorlogse functies in Indië.

Alexander Sturkop als getuige.

Alexander Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 13) was getuige in een rechtszaak. Over hem wordt in België gevraagd – hij wordt genoemd in een groepje ‘ongure elementen’ –, hem liever in Nederland te houden.

Ans Sturkop en cricket.

En een fraaie foto van Ans Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 36), als cricketkeepster bij een cricketwedstrijd.

Isaäc Sturkop en de belasting.

Dat Isaäc Sturkop (betreft Deel II – hoofdstuk 29) er warmpjes bij zat wisten we, maar dat hij tot de hoogst aangeslagenen van Noord-Holland behoorde? Enzovoort.

Maria Gomez – operazangeres.

Op zoek naar het lot van Jacobus Gobes (betreft Deel II – hoofdstuk 4 en Appendix), in de wandeling Kootje Gobes, stuit men op zijn echtgenote Mietje Walewijk, die als operazangeres nogal bekendheid verwierf in Nederland en in het buitenland. Zij werd bekend onder de artiestennamen Marie Walewijk en Marie Gomez. Over haar is een artikel van mijn hand in het kwartaalblad Misjpoge in voorbereiding.

Jetta Goudal – superstar.

Nu we toch over artiesten spreken: in de naaste familie van Stephan Sturkop (hierboven) was een zekere Jetje Goudeket (Julie Henriëtte Goudeket), die in Amerika, onder de naam Jetta Goudal, tot de grootste sterren van de stomme film behoorde. Zij stak supersterren zoals Gloria Swanson en Pola Negri naar de kroon. Over haar is zoveel bekend, dat een andere schrijver een boek annex dvd over haar leven in voorbereiding heeft.

Salomon Gobes – Lotgevallen.

En van Salomon Gobes (neef van Kootje Gobes, hierboven), weten we inmiddels hoe hij zijn kapitaal verspeelde, waarom hij naar België vertrok en wat het lot van zijn gezin werd. Dit alles door een dvd over het leven van zijn dochter, die in mijn bezit kwam.

Ook over de familie Sturhoofd kwam verdere informatie beschikbaar.