Goudeket in het buitenland

Eerder schreven we over de Amsterdamse Jetje (Julie Henriëtte) Goudeket, die als Jetta Goudal de top van de Amerikaanse filmwereld bereikte (zie Deel III – hoofdstuk 22). Dat zij was opgegroeid in een familie waarin indertijd (en ook later) velen furore maakten op het toneel en/of in de filmwereld werd ook al belicht. De reden dat Jetta de wereld liet geloven dat haar wieg in Frankrijk stond en dat zij niet meer met Nederland noch met Jodendom geassocieerd wenste te worden kwamen ook aan de orde.
Maar ook is het de moeite waard de sporen van haar ‘Franse’ neef en nicht Maurice en Estella Goudeket te volgen. Maurice Goudeket werd een befaamd journalist en schrijver en trouwde met de vermaarde schrijfster Colette. Stella Goudeket werd zeer in de concertzalen bewonderd vanwege haar harpspel.
Hun vader was verbonden aan de diamanthandel, waar Jetta’s vader en een andere broer de scepter zwaaiden. Er was tevens een broer Meijer Goudeket, die beschikte over een prachtige bariton en die nog met Louis Bouwmeester heeft opgetreden, ook al geen onbekende in de familie Sturkop. Meijer emigreerde in 1905 naar de Verenigde Staten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *