Nieuwe vondsten

Nieuwsitem d.d. 6 maart 2016: Soms moet je een klein beetje geduld hebben. Meer dan 30 jaar geleden benaderde ik een nauw verwant – maar mij onbekend – familielid, met het verzoek om informatie over zijn grootmoeder, een zus van mijn grootvader. Ik kreeg nooit antwoord. Nu ontving ik alsnog, van degenen die de brief na jaren hadden aangetroffen, veel gegevens. Maar vooral een foto van Rosalie van Straten-Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 5), deze grootmoeder, was welkom. Ik had ooit al foto’s van de beide andere zussen van mijn opa gekregen van hun nakomelingen, maar nu zijn zij gedrieën weer te zien. Overigens ontdekte ik een storende fout op pagina 32 van Deel III: het is niet Rachel Vonk: Anna Vonk is de naam.

Bij de voorbereiding van het boek over dr. Stephan Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 22) bezocht ik de redactie van het studentenblad Propria Cures en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). In Propria Cures staat veel over de talrijke bestuursfuncties die Stephan binnen en buiten de Senaat van het Amsterdamsche Studenten Corps vervulde, alsmede zijn rol in het toneelleven in die periode. Dat bracht ook elders nog het een en ander aan het licht, waaronder fraaie foto’s uit die tijd.

Bij het IISG werd via het Weekblad van de ANDB en het Archief van de ANDB veel verhelderd over de rol in de diamantwereld van Stephans vader, Isaäc Sturkop (betreft Deel II – hoofdstuk 29). Uit het fraaie boek Hier woonden wij, over de Joodse bevolking aan de Harstenhoekweg in Scheveningen (zie nieuwsitem hieronder van 20 augustus 2014, leren we hoe in 1916 de diamanthandelaren op Sabbat langs de Noordzeekust vertoefden; het biedt een beeld van Isaäc Sturkop (betreft Deel II – hoofdstuk 27), die daar toen woonde.

De foto van Engelina van Adelsbergen-Sturkop (betreft Deel III – hoofdstuk 10) is in dat boek opgenomen en daarbij wordt verteld hoe zij regelmatig indertijd vrij bekende fotografen over de vloer kregen. Hadden zij ook in die woning een pension?